Investitie profitabila

Nu, lumea asta nu e rea si daca esti destept te poti ajuta mult de bunatatea ei.
Am un loc de munca in care fiecare stie exact ce are de facut si aproape nimeni nu este doritor sa-si depaseasca atributiile. Experienta de viata m-a invatat insa ca oamenii sunt in esenta buni insa nu fac niciodata ei primul pas in a-si manifesta latura pozitiva, considerand acest lucru ca fiind o slabiciune.
Ajutat de constatarea asta, atunci cand eram liber la munca ii ajutam pe cei care aveau nevoie. Ceea ce a urmat as putea compara cu un card de credit pe care ei l-au deschis la mine si pe care se simt obligati sa-l plateasca cu mult mai mult decat este nevoie. Pentru ca asa sunt oamenii….sunt atat de uimiti cand cineva ii ajuta fara sa le ceara nimic in schimb incat tin minte foarte mult timp acest ajutor, se simt obligati fata de tine si vor face tot ce pot sa te ajute, chiar si cand nu ai nevoie.
Cel mai recent exemplu. Ieri l-am ajutat 5 minute pe un coleg care avea mare nevoie in acel moment de ajutor. Am facut-o fara nicio obligatie, doar pentru ca asa mi s-a parut normal sa fac. Acel om azi, cand am avut eu nevoie de foarte mult ajutor, a muncit cat pentru doi oameni. Desi nu era obligat in niciun fel, a facut repede partea lui de treaba dupa care m-a ajutat pe mine tot restul timpului (desi nu i-am cerut-o. niciodata nu cer ajutorul nimanui). Ca el sunt multi.
Si asta pentru simplul fapt ca am descoperit ca trebuie sa fiu intotdeauna eu primul care intinde mana pentru ca si celalalt sa raspunda gestului meu.
Desigur ca sunt si exceptii, intotdeauna sunt. E pe undeva normal sa se gaseasca cineva care sa incerce sa profite de aceasta bunatate. Facand insa o comparatie de-a mea, sunt asemeni bancilor care dau credite. Castig atat de mult de la cei care mi le returneaza in mod constant incat rau-platnicii pur si simplu nu conteaza.

4 Responses

 1. ice4you says:

  Eu am zis mereu ca bunatate exista in fiecare om ca si rautate dealtfel. Problema este ce a fost exploatat din acel om si mai ales pentru cata vreme! Si una si alta, sunt ca niste resurse care cresc in functie de cat si mai ales cum sunt exploatate. Daca intr’un om a fost exploatata prea mult partea lui negativa, sadita si intretinuta, in timp acea latura il va cuprinde din ce in ce mai mult pana cand va ajunge sa faca niste gesturi pe care chiar daca le regreta ulterior asta nu inseamna ca le va putea controla si ca nu le va face exact la fel cand i’se iveste ocazia … de aia vezi si atatea cazuri de oameni care inseala alti oameni sau de aia care sunt revidivisti prin puscari. Daca ii exploatata partea buna … aceasta va predomina mereu si ii va aduce suficienta constinta cat sa se opreasca din timp atunci cand se vede pus in situatia de a face rau, raspunzand in acelasi timp destul de repede cand poate face bine. Din pacate … tot mai putini sunt cultivati si exploatati pentru a face bine, iar cei care au fost invatati sa faca asta, pentru ca s’a profitat de ei, in timp devin mult mai prudenti.

  Nu suntem nici buni si nici rai in esenta. Suntem doar doua parti ale acestor extreme si un teren fertil pe care se poate sadi si cultiva ceia ce aleg alti sa cultive pentru inceput si apoi, noi insine.

  Parerea mea … lunga ca de obicei … dar a mea 😀

 2. Victor says:

  Sunt de acord cu tine ca omul are o latura pozitiva si una negativa, acel yin si yang, sunt de acord cu tine ca mediul este unul dintre factorii decisivi care influenteaza personalitatea unui om, nu sunt insa de acord ca se manifesta o tendinta de degradare a oamenilor. Dupa parerea mea situatia se prezinta la fel ca intotdeauna, societatea este la fel de echilibrata din punctul asta de vedere ca intotdeauna.
  Iti respect punctul de vedere si il apreciez, de-altfel nici nu mi-ar placea sa fim mereu de acord pentru ca altfel discutiile noastre ar fi mult mai putin interesante. 🙂

 3. ice4you says:

  Victore … am vazut oameni buni … distrusi de raul sadit si cultivat in ei cum am vazut si oameni rai, evoluati de binele sadit in ei! Suntem o suma a ceia ce ne’a inconjurat, ne inconjoara sau ne va inconjura. Toti cei care au trecut prin viata noastra la un moment dat, fie si fugar au lasat o amprenta in noi … sunt parte din noi. Unele parti lasate sunt bune altele rele … pana la urma suntem compozitia lor ca ne place sau nu, dar asta nu scuza intr’un final individul care are din nastere un teren fertil pe care se poate cultiva una din parti intr’o masura mai mare decat alta ca asa a fost ADN’ul ce l’au capatat la randul lor … iar asa cum se lucreaza inspre a dovedi, acest ADN nu ne transmite doar informatia genetica ci mult mai mult decat se credea in prima faza. Vezi cazurile de transplant, in care primitorul se alege si cu unele amintiri sau obiceiuri ale donatorului. Ce vorbesc este stiinta dovedita si nu credinte populare. 🙂

 4. Victor says:

  Dupa cum spuneam, iti respect punctul de vedere. Insa atat timp cat lumea medicala nu e capabila sa inteleaga cu ce se ocupa exact toate zonele din creier permite-mi sa am rezerve serioase in ceea ce priveste orice tampenie emanata de stiinta in ceea ce priveste capitolul asta.

Leave a Reply