Prin toate institutiile de invatamant in care am fost profesorii au avut grija sa ne spuna ca suntem tampiti. Cat e adevar si cat e realitate?
“Rolul virgulei în acest vers Bine-ai venit, An Nou se explică prin aceia că este o urare, iar de anul nou întotdeauna se ură.”
Doi profesori cu care am avut discutii mai serioase mi-au spus, fara sa se cunosca unul cu altul, ca generatiile pe care le-au pregatit sunt din ce in ce mai slabe si mai dezinteresate de scoala. Ca aia de dinaintea mea sunt mai destepti ca mine iar eu sunt mai destept decat aia care vin dupa mine.
“Genul liric se întâlnește cam peste tot în această poiezie, de aceea a menționa numai două trăsături din toată poiezie este o întrebare-capcană”.
Sa fie adevarat? Sa fie doar impresia lor?
Conflictul intre generatii a existat si va exista intotdeauna. Cei tineri nu-i suporta pe cei batrani si reciproc. Experiente diferite, medii diferite, e normal ca diferentele sa fie majore si sa se adanceasca o data cu varsta.
“Titlul semnifică în primul rând scrisoarea pe care Ion Minulescu o scrie anului nou, deoarece pe vremuri copiii nu aveau voie sa-i scrie lui Moș Crăciun, deci copilul Minulescu trebuia să scrie și el o scrisoare la sfârșit de an”.
Nu suntem noi mai prosti decat cei dinainte, nici cei de dupa noi nu-s mai prosti decat noi. In orice generatie exista oamenii inteligenti, cei medii si lichelele. Asa sunt ele construite si trebuie sa acceptam asta.
“Un element al întâlnirii în contextul spațio-temporal este internetul. Pentru că întâlnirile cu scriitorii contemporani nu pot să aivă loc decât pe net, deoarece nu se coboară ei să vină să stea de vorbă prin școli”.
Cred ca trebuie sa-i acceptam pe cei care vin dupa noi asa cum sunt, cu bune si cu rele. Sunt diferiti, au modalitati diferite de a-si petrece timpul liber, e normal sa fie asa.
Titlul poeziei «Rânduri pentru Anul Nou» anunță încă de la început intenția poetului de a începe noul an cu dreptul, exprimând-uși diverse dorinți dar și furia că a fost un an lung, în care i-a albit părul așteptând să se sfârșească”.
Am intercalat mai sus cateva dintre perlele scoase de generatia actuala la evaluarea nationala din 2014. Zic ca putem sa radem de ei, sa nu catalogam insa o generatie intreaga pentru cateva specimene.