A doua renastere?

Ce este renasterea? Pentru cei care nu stiu, am copiat un fragment de pe wikipedia.

“Renașterea a fost o mișcare culturală care s-a întins pe perioada secolelor XIV-XVII. A debutat în Italia, în perioada Evului Mediu Târziu și ulterior, s-a răspândit în restul Europei. Deși apariția tiparului a accelerat difuzarea ideilor în secolul al XV-lea, schimbările Renașterii nu au fost experimentate uniform de întreaga Europă.

Ca o mișcare culturală, a cuprins înflorirea inovatoare a literaturii latine și autohtone, începând din secolul al XIV-lea, când erau cercetate sursele literare din antichitatea clasică căreia i-a fost creditată lui Francesco Petrarca, apoi a debutat dezvoltarea liniară de perspectivă a tehnicilor de acordare a unei realități mult mai naturale în pictură, și treptat, la scară largă ceea ce a dus la o reforma educațională.

În politică, Renașterea a contribuit la dezvoltarea convențiilor diplomatice precum și în știință. Istoricii susțin că Renașterea a fost perioada de tranziție dintre Evul Mediu și Istoria Modernă.”

Ma gandesc ca n-ar fi exagerat sa spun ca traim in perioada unei a doua Renasteri. Ma refer aici in plan global, nu la noi, la romani. Dincolo de aspectele negative, care vor exista intotdeauna probabil, traim intr-o lume care promoveaza arhitectura, muzica, teatrul, filmul si multe arte forme care au legatura cu arta.
Ar trebui sa intelegem cat de norocosi suntem noi cei nascuti in perioasa asta.

Leave a Reply