Ma intriga muzica si felul diferit in care o percep oamenii. Nu am prea clar ideea in cap de aceea probabil o sa bajbai prin subiect incercand sa te faci sa intelegi ce am in minte. Sper sa reusesc.
Muzica este aceeasi, asta e clar, oamenii sunt diferiti. Acelasi tip de muzica nu place tuturor deci undeva in creier sunt anumite diferente. Aceste diferente sunt rationale, de gandire, sau sufletesti?
Ok, considerand ca gusturile muzicale sunt o preferinta rationala, venita de la creier, atunci cum sunt melodii care zbarlesc pielea instant, de la primul acord pe care urechea il recunoaste? Asta nu tine de ratiune, procesul este prea rapid. Auzi sunetul si ti se zbarleste pielea.
Atunci inseamna ca peferintele muzicale tin de suflet? Este ceva in sufletul fiecaruia care determina ce muzica place si ce nu?
Ce determina care muzica este “pe sufletul tau”? (urasc expresia asta dar merge bine in context)
Despre tristete, de exemplu, gasesti melodii in absolut toate genurile muzicale. Ce constructie de trairi si sentimente face ca unui individ sa i se zbarleasca pielea la muzica clasica, unuia la rock, altuia la pop si altuia la manele?
Inseamna ca sufletul, acest manuitor de trairi si sentimente, este diferit de la individ la individ? Si cum asa, sufletele sunt pur si simplu de mai multe feluri sau pot fi evoluate in timp iar in functie de aceasta evolutie difera si muzica ce le atinge?