Frica ucide VISE!

Cine striga cel mai tare: hotul?
Am gasit articolul asta si m-am gindit ca poate te ajuta si pe tine. Eu mai am de lucrat ,,la un colt”.

Eşti conştient că ţi-e frică? Să nu-mi spui nu, că n-am să te cred, frica e o parte din noi. Vorbesc aici despre frica iraţională, cea care te împiedică să-ţi duci la îndeplinire visele, cea care te ţine blocat în zona de comfort şi te face să eviţi tot ce e nou, incert sau riscant. Vorbesc despre frica de oamenii, de relaţii.
Despre frica de fericire. (credeai că nu există aşa ceva?)

Nu există un leac universal valabil pentru frică, doar tu poţi găsi modalitatea eficientă de a scăpa de ea.
Despre mine lumea a crezut mereu că sunt curajoasă. Dar să ştii că s-au înşelat, sunt poate una dintre cele mai fricoase persoane, mi-e frică de zeci de lucruri, e chiar penibil dar recunosc că mie mi-e frică de viaţă, de fericire, de iubire, de succes, de frumusete, mi-e frică de lucrurile bune. Ei şi ce dacă mi-e frica….să nu crezi că am lăsat teama să îmi stea în cale. Sunt de ani buni conştientă că frica e duşmanul omenirii.
1.    Ai habar câţi oameni îşi ratează destinul din cauză că le e frică să facă atâtea lucruri?
2.    Tu realizezi că din cauza fricii eşti nefericit?
3.    Ştii că “nu pot” nu e altceva decât “mi-e frică” ?
De cele mai multe ori frica e inutilă, pentru că de fapt 80-90 % dintre lucrurile pentru care ne facem griji nu se vor întâmpla.

Şi totuşi ce e frica? De unde provine ea?
Frica este o emoţie. Ştiai că de multe ori emoţiile pe care le experimentezi nu sunt altceva decât rezultatul acelui lucru asupra căruia îţi concentrezi atenţia?

Nu trebuie decât să te concentrezi asupra unui alt lucru şi
aşa îţi vei putea schimba emoţiile, vei putea depăşi frica ! ! !
Cum ar trebui privită frica?
Ca un părinte hiperprotectiv. Frica apare pentru a te proteja. Dar ca şi părinţii, de multe ori exagerează şi te blochează într-o zonă de comfort. Ca şi părinţii, de multe ori crede că ştie ce e mai bine pentru tine şi încearcă să te determine să nu faci anumite lucruri. Dar să nu uităm că trăim în vremuri diferite, frica (la fel ca şi părinţii) e depăşită şi grijile ei sunt inutile.

Cum pot scăpa de frică?
1.    Observă în ce situaţii apare frica, de ce lucruri te temi?
2.    Analizează. Pune-ţi întrebări de genul: “de ce mă tem?”, “ce s-ar întâmpla dacă nu mi-ar fi frică?”, “ce am de pierdut dacă las frica să mă oprească? ,,ce am de câştigat dacă o domin?”,
3.    Compară ce ai de pierdut dacă încerci şi eşuezi cu ce ai de pierdut dacă nu încerci. Mulţi nu sunt conştienţi că în mai mult de 90% dintre cazuri, vei avea mai multe de pierdut lăsând frică să te oprească, decât dacă vei risca.
4.    Încearcă să scapi de incertitudini sau să le diminuezi. De cele mai multe ori ne e teamă pentru că nu suntem siguri de un lucru, nu ştim ce se va întâmpla şi cum trebuie să reacţionăm. Ne sperie ideea de necunoscut. Ce poţi să faci: imaginează-ţi cel mai rău scenariu posibil şi gândeşte-te cum vei reacţiona, ce poţi face pentru a depăşi acel moment. Înarmându-te cu soluţii pentru cel mai rău caz posibil, vei scăpa de incertitudini, deci şi de frică.
5.    Gândeşte-te la beneficile eşecului. Poate iniţial nu-ţi vine să crezi că eşecul are şi beneficii, dar are. Chiar dacă eşuezi vei câştiga putere, curaj şi încredere, pentru că ţi-ai înfruntat teama şi ai supravieţuit, ai descoperit că lucrurile nu sunt niciodată aşa grele cum par.
6.    Timp de analizat şi timp de acţionat. Nu-ţi pierde prea mult timp cu disecatul fricii că vei uita să treci la fapte. Aşa că după ce ai analizat un timp (nu luni de zile, ani) treci la treabă, fă acel lucru de care ţi-e teamă fără să te mai gândeşti în momentul respectiv la teamă.

•    Ţi-e frică de eşec? Şi ce dacă nu reuşeşti din prima, nimeni nu se naşte expert.
•    Ţi-e frică de respingere? Vei găsi destui care te vor accepta, pe alţii poate îi vei respinge tu.
•    Te temi că te vei face de ruşine? Nu eşti nici primul nici ultimul şi oricum oamenii uită repede. Orice ar fi, mereu o poţi lua de la capăt. Să nu faci nimic va fi întotdeauna mai grav decât să faci ceva greşit.
Frica nu există în sine ci numai în legătură cu o anumită situaţie, ca reacţie la acea situaţie. Fiind doar o reacţie poate fi controlată la fel cum poţi controla, alege dacă să te manifeşti sau nu în mod violent atunci când cineva te enervează.

“Frica este cel mai puternic inhibitor al progresului omenirii.”
(Rick Beneteau)

Ştii că e un proverb care spune că de ce ţi-e frică nu scapi. Dacă la acest proverb adaugi şi Legea atracţiei, ştii ce rezultă? Că dacă laşi frica să preia controlul, frica va atrage ca un magnet toate lucrurile de care te temi.” (asta a spus-o şi Nale Donald Walsch în Conversaţii cu Dumnezeu).

“A nu-ţi fi frică de nimic înseamnă a privi tot ce se petrece în lume ca un spectacol.
Asta înseamnă că putem interveni oricând prin imaginaţie
şi putem modifică spectacolul aşa cum vrem noi“. – Mircea Eliade

24.08.2011

About Luiza-Maria

In Bucuresti cu CaliVita ,,de mână". Sunt cea mai fericită mamă a doi baieții briliante și fericita posesoare a unei familii de invidiat: sora, cumnat și minunați nepoti.
This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *